tisdag 6 juni 2017

En kaffe, tack

Liksom i Sverige är kaffekulturen på frammarsch i Spanien. Nu för tiden kan man ju knappast gå in på ett fik och beställa en vanlig kaffe - nej, helst bör man specificera kaffebönornas ursprung, rostning, blandning och malning.
Men i de flesta spanska barerna så beställer man oftast en av följande varianter:
  • Café solo. En liten, stark kaffe serverad i kopp från dockskåpsservisen. Den italienska (och mer internationella) varianten är expresso.
  • Café largo eller café americano. Med samma mängd kaffe som café solo, men med lite mer vatten.
  • Café cortado (eller bara cortado). Hälften kaffe och hälften mjölk. Serveras ofta i glas istället för kopp.
  • Café con leche. Ungefär 1/4 kaffe och 3/4 mjölk. Serveras varm i större kopp (större än de gamla hederliga kaffekopparna men mindre än temugg).
  • Bonbón. Hälften kaffe och hälften konderserad mjölk. En enormt söt kaloribomb.
  • Carajillo. Café solo med en skvätt alkohol, till exempel whiskey eller rom.

Sådan blir min cortado INTE när jag gör den själv
Sådan blir min cortado INTE när jag gör den själv (bild från http://mundodelcafe.es/tipos-de-cafe/)

Samtliga varianter kan dessutom beställas som descafeinado (koffeinfritt), de sobre (från pulver), de máquina (bryggt i maskin, oftast i kombination med descafeinado), con hielo eller del tiempo (med iskub under sommarmånaderna) och/eller con sacarina. Det är alltså helt legalt att beställa en café cortado descafeinado de máquina y del tiempo con sacarina.
Sjäv brukar jag ta en café con leche på förmiddagen, en café solo efter maten och egenbryggt café americano (i svensk stil i stor mugg) på eftermiddagarna och kvällarna.
Nu ska det smaka med en kaffe!
Nu ska det smaka med en kaffe!

En person som vet hur man bäst avnjuter en avslappnande café con leche är Ana Botella, före detta borgmästare i Madrid. Klippet nedan är från presentationstalet för Madrids OS-satsning 2020.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar